ΤΟ EXPLORER’S BAR ∙ BISTRO ΤΟΥ NJV ATHENS PLAZA ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ TIBOR FULOP.
Tibor Fulop│Έκθεση ζωγραφικής στο Explorer's Bar∙ Βistro, Φεβρουάριος, 2020

Ο Τιμπορ Φουλοπ γεννήθηκε το 1961 στη Βουδαπέστη , πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Eχει πέντε παιδιά, τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ισπανία στη Βαρκελώνη. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που αγαπούσε και εκτιμούσε την τέχνη.

Τα πρώτα ερεθίσματα πήρε απο τον παππού του οποίος ήτανε ένας από τους σημαντικότερους γκαλερίστες και συλλέκτες πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατάφερε να επιζήσει της δύσκολες εποχές του διωγμού ,της πείνας και της κρατικοποιήσεις, και ήταν ο πρώτος που άνοιξε το ενδιαφέρον του εγγονή του για την ζωγραφική επισκέπτοντας μαζί του πολύ συχνά γνωστούς καλλιτέχνες στα ατελιέ τους. Της παράδοση της οικογένειας συνέχισε και ο πατέρας του που σήμερα έχει μία πολύ σπουδαίο συλλογή πινάκων στην Ουγγαρία.

Κουβαλώντας την καλλιτεχνική κληρονομιά της πατρίδος του και την αγάπη της οικογένειας του για την τέχνη ,η ζωγραφική έγινε για τον Tιμπορ τρόπος ζωής από πολύ μικρή ηλικία. Μελετώντας και αφουγκράζωντας τη κουλτούρα στις διάφορες μορφές της δημιούργησε ένα δικό του ξεχωριστό στυλ.

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στη Βουδαπέστη στην ηλικία των δεκαεπτά χρόνων στο σχολείο όπου σπούδαζε. Σήμερα οι πίνακες του βρίσκονται σε δημόσιες κα ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο από το Τόκυο έως την Νέα Υόρκη. Έχει κάνει μέχρι τώρα πάνω απο 60 ατομικές εκθέσεις σε μητροπόλεις της τέχνης, όπως Βουδαπέστη, Αθήνα, Μόναχο, Μόντε Κάρλο, Βαρκελώνη, Παρίσι, Βοστόνη, Λουκέρνη, Νίκαια, Κάννες, Μελβούρνη και άλλες.

 

Το 1989 παντρεύτηκε με ελληνίδα και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Εκεί, στην Αθήνα δημιούργησε το δικό του ιδιωτικό  εκθεσιακό χώρο την “ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ TIBOR “,οπου εκθέτει μόνιμα τα έργα του και κάθε χρόνο παρουσιάζει τις τελευταίες του δημιουργίες. Εκτός από πίνακες ζωγραφικής αυτές είναι  και έργα γλυπτικής. Ασχολείται επίσης με εσωτερική διακόσμηση σχεδιασμό ρούχων , αξεσουάρ μόδας και κοσμήματον. Σχεδιασε πολλά εταιρiκά σήματα και λογότυπα. Το λογότυπο του με όνομα «Wonderful Greece» κέρδισε το πρώτο βραβείο σε ανοιχτό διαγωνισμό to Ελληνικό Υπουργείου Τουρισμού το 2004. Η μεγάλη επιτυχία έβαλε τα θεμέλια μια πολύ καλή και μακρόχρονη συνεργασία. Η ενότητα έργων «Ελληνικές Περιπλανησεις» που δημιουργήθηκε για να παρουσιάζει μερικές από τις αμέτρητες όμορφες τοποθεσίες της ελλάδος, αφυπνίζοντας τον θεατή σε μνήμες ιστορικές αλλά και σύγχρονες. H έκθεση σε συνεργασία με την υπουργείο, ταξίδεψε σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, με αφετηρία το Ιστορικό Μουσείο της Υδρας, με μετέπειτα σταθμούς τον Πόρο, τη Μύκονο, την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και την Αθήνα. Τα επόμενα χρόνια τα έργα του παρουσιάζονται στη Νέα Υόρκη στο Dahesh Museum of Art, στο Λονδίνο, την Κύπρο,και στην Μελβούρνη, στο Φεστιβάλ για τον Ουγγρικό Πολιτισμό. Στην αυστραλία πραγματοποιή ακομα δυο έκθεσης στην Μελβούρνη πρώτα υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Οργάνωσης «The White Tower», και στην Ελληνικής Κοινότητα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Σημαντική επιτυχία του ακόμα η συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το 2008, για τη φιλοτέχνηση ενός πίνακα με θέμα την Ολυμπιακή Ιδέα. Εκατό ανάτυπα από τον αυθεντικό πίνακα θα δοθούν στους εκατό σταθμούς που θα κάνει η Ολυμπιακή Φλόγα, σαν επίσημο δώρο στην Λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το αυθεντικό έργο με τίτλο «Αιώνιο ταξίδι δόξας» θα δοθεί στο τελικό σταθμό της Φλόγας στο Πεκίνο.

Εχει συμμετέχει σε πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις όπως “Hearts in Athens” , και συνεργαστεί με τον κοινωφελή σύλλογο (Ελπίδα,Φλόγα, Με Αγάπη). Για την προσφορά του στην πολιτισμό έχει τιμηθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ουγγαρίας , απο την Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, και εχει δεχτεί πολλές ευχαριστήριες επιστολές από σημαντικά πρόσωπα οπως και ο πρόεδρος δημοκρατίας Ουγγαρίας η Κύπρου.
Για τη δουλειά τους για τις εκθέσεις του σε όλο τον κόσμο έχουμε δημοσιευτεί πολλά ρεπορτάζ και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

«Οι πίνακες του Tibor είναι η θριαμβευτική επιβεβαίωση της ζωής, ο έπαινος του ατελείωτου θαύματος της ευτυχίας και της ομορφιάς. Θέλει να δώσει στα ανθρώπινα όντα ένα δώρο για να βελτιώσει τη ζωή τους ».
Εστέρ Μάρσιμο | Ιστορικός τέχνης

Σημείωμα καλλιτέχνη:
Είμαι ένα απλός άνθρωπος, όπως όλοι οι άλλοι. Ωστόσο, η ζωή μου έδωσε ένα μοναδικό δώρο, την ανάγκη και την ικανότητα να δημιουργώ. Το ταλέντο μου ξεδιπλώνεται μέσα από μια ποικιλία θεμάτων, όμως αντιπροσωπεύεται περισσότερο μέσα από τα καλλιτεχνικά μου έργα.
Από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, ήθελα να γίνω ζωγράφος.
Με τη βοήθεια του παππού μου, ο οποίος υπήρξε ιδιοκτήτης γκαλερί, βρέθηκα σε πολλά καλλιτεχνικά στούντιο. Σήμερα, όντας ένας αυτοδίδακτος επαγγελματίας ζωγράφος σχεδόν 40 χρόνια, ζω από την τέχνη μου. Δημιούργησα τον δικό μου κόσμο συνδυάζοντας τον ρεαλισμό με μια πινελιά ρομαντισμού, την νοσταλγία με μια δόση σουρεαλισμού.
Μου αρέσει να έχω κοινό θέμα στις εκθέσεις μου που λειτουργεί σαν σύνδεσμος για όλους του πίνακες. Αισθάνομαι ότι οι πίνακές μου, προκαλούν  αισθήματα θετικότητας, ομορφιάς και αγάπης για τη ζωή. Καθώς φεύγουν από το στούντιό μου, νιώθω ότι τα έργα μου κουβαλούν ένα μέρος της ψυχής μου. Τα χρώματα τους, γεμίζουν το νέο τους σπίτι με ελπίδα, ειρήνη, χαρά και ευτυχία. Σήμερα, που η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη και εξαιρετικά απαιτητική, είναι ευθύνη της τέχνης να την κάνει λίγο πιο φωτεινή.

Την έκθεση επιμελείται η κα Ειρήνη Βανταράκη