ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Ε.Ο.Τ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2021
Άντζελα Γκερέκου για την Ημέρα της Γυναίκας, Μάρτιος 2021

Στην Ελλάδα η οικονομία της φιλοξενίας,  είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης και απασχόλησης.

Οφείλουμε όμως όλοι οι φορείς, να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε τη γυναικεία παρουσία, δημιουργικότητα, επιχειρηματικότητα στους συγκεκριμένους τομείς.

Ήδη , διαπιστώνουμε ότι οι  γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία αυτή και παρατηρούμε  μια γενική  οπισθοδρόμηση στον αγώνα για την ισότητα των φύλων αλλά και για  κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι η ώρα να αλλάξει αυτό  καθώς όλες οι δυσκολίες μπορούν να μετριαστούν με καλά σχεδιασμένες βιώσιμες και συγκροτημένες πολιτικές, για την γυναικεία απασχόληση και με επιπλέον στήριξη και οικονομική αλλά και εκπαιδευτική.

Συνολικά στην Ευρώπη η οικονομία της φιλοξενίας είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες, η οποία και «τροφοδοτεί» με θέσεις εργασίας πολλές ακόμη υπηρεσίες, όπως και το εμπόριο αγαθών.

Οι γυναίκες φέρνουν μαζί τους μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών οπτικών και εξειδικευμένων γνώσεων. Εκφράζουν με θάρρος τις απόψεις τους και χαράσσουν τη δική τους διαδρομή προς την επιτυχία και την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη.

Στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού η εκπαίδευση η καθιέρωση της Ελλάδας ως η χώρα του Ευ ζην αλλά  και η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΤΟΠΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΛΑΙΚΗ ΤΕΧΝΗ άυλη πολιτιστική κληρονομιά)  είναι βασικό στοιχείο όσον αφορά την προβολή της χώρας μας.

Επίσης η κινητοποίηση σε ακόμα πιο πράσινες πρακτικές καθώς και το τρίπτυχο ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ- ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ όπως και  κάθε άλλη παραγωγική δράση στον τουρισμό αποτελεί για όλους εμάς ζωτικής σημασίας στόχο.

Χρειαζόμαστε να αξιοποιήσουμε αυτό το τεράστιο κεφάλαιο  να ενδυναμώσουμε την γυναικεία επιχειρηματικότητα, σε περισσότερες θέσεις εργασίας και στις υψηλές βαθμίδες της διοίκησης τόσο στον τουρισμό αλλά και στην έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία, πολιτισμό και περιβάλλον.

Επίσης σε  κυβερνητικές θέσεις, καθώς έχει αποδειχθεί́ ότι διαθέτουν περισσότερο την κουλτούρα της συνεργασίας είναι αμερόληπτες και προωθούν περισσότερες πολιτικές υποστήριξης των γυναικών, των παιδιών και της κοινωνικής πρόνοιας γενικότερα.

Το ζήτημα της άρσης  των στερεοτύπων σε σχέση με την ανάληψη  ηγετικών θέσεων από ακόμα περισσότερες, γυναίκες είναι το κλειδί για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι η ώρα για αλλαγή και ίσα δικαιώματα για ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον, με ένα ισχυρό δίκτυο γυναικών  χωρίς προκαταλήψεις.

Άντζελα Γκερέκου – Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ο.Τ.